A Subaru világelső vezetéstámogató technológiája

A Subarunál mi a TELJES KÖRŰ VÉDELEMBEN hiszünk, valamint abban, hogy az ütközés előtti védelem fontos részeként mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a balesetek eleve be se következzenek. Ezért alkottuk meg a Subaru élenjáró EyeSight* vezetéstámogató rendszerét, ami második szempárként figyeli az autó előtti útszakaszt; a sztereó kamera háromdimenziós, színes képeket közvetít, s kiváló képfelismerő funkciója révén az EyeSight majdnem olyan élesen lát, mint az emberi szem.

A kamera képei alapján a rendszer képes precízen meghatározni a formákat, a sebességet és a távolságot, így nem csupán az autókat ismeri fel, hanem a motorokat, a kerékpárokat és a gyalogosokat** is. Ha a berendezés veszélyhelyzetet észlel, figyelmezteti a vezetőt, sőt szükség esetén a fékeket is működésbe hozza. Tökéletesített képességei révén az EyeSight mérsékli a vezető terhelését, és fokozza a SUBARU XV utasainak biztonságérzetét.Adaptive Cruise Control
Adaptív Sebességtartó Automatika

Az EyeSight* nem csak arra képes, hogy a hagyományos tempomatok módján tartsa az előre beállított sebességet. Ha a Subaru előtt egy másik autó halad, az Adaptív Sebességtartó Automatika hozzáigazítja a tempót, és tartja a beállított követési távolságot, folyamatosan ellenőrizve az elöl haladó jármű sebességét és távolságát. A rendszer a motor, a váltómű és a fékek vezérlésével széles (körülbelül 0-180 km/órás) sebességtartományban működik. A főutakon, autópályákon és hasonló útszakaszokon való használatra tervezett Adaptív Sebességtartó Automatika nemcsak az elöl haladó autót, hanem annak féklámpáját is érzékeli, és akár az araszoló forgalom tempóját is képes tartani, még kényelmesebbé varázsolva ezzel a hosszú autóutakat.

Lane Sway and Departure Warning
Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer

Ha Ön fáradtan vezet, és az autó kezd kisodródni a forgalmi sávból, a Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer aktiválódik és figyelmezteti Önt. Ha Ön 60 km/órás vagy nagyobb tempóban autózik, és az irányjelző használata nélkül közelíti meg a felezővonalat, akkor a Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer még a sáv elhagyása előtt fény- és hangjelzéssel hívja fel erre a figyelmét.

Lead Vehicle Start Alert
Elindulásra Figyelmeztető Rendszer

Ha az autó áll, ám az EyeSight azt érzékeli, hogy a forgalom újra megindult, az Elindulásra Figyelmeztető Rendszer fény- és hangjelzéssel adja ezt a vezető tudtára.

Lane Keep Assist
Sávtartó automatika

Ha autópályán vagy hasonló úton kb. 65 km/óránál gyorsabban halad, a Sávtartó automatika a sztereó kamerákon keresztül figyeli az útburkolati jeleket, és amennyiben a rendszer úgy érzékeli, hogy a jármű kitér a sávjából, a megfelelő kormánymozdulattal segít megelőzni a sáv elhagyását a biztonságos haladás érdekében.

Pre-Collision Braking System <sup>*(3)</sup>
Ütközésmegelőző Fékrendszer***

Ha a berendezés úgy értékeli, hogy ütközés várható egy másik járművel vagy egyéb útakadállyal, az Ütközésmegelőző Fékrendszer fény- és hangjelzéssel hívja fel erre a figyelmet. Ha a vezető nem kezd elkerülő manőverbe, a rendszer automatikusan működésbe hozza a fékeket, hogy csökkentse az ütközés erősségét, vagy – ha ez még lehetséges – megakadályozza az ütközést. Ha a vezető időben elkerülő manőverbe kezd, az Ütközésmegelőző Fékrendszer akkor is hatékony segítséget nyújt számára az ütközés megelőzésében.

Pre-Collision Throttle Management
Ütközésmegelőző Gázvezérlés

Ha az EyeSight akadályt érzékel az autó előtt, ám a vezető előre indul, ahelyett hogy hátramenetbe kapcsolna, az Ütközésmegelőző Gázvezérlés hangjelzéssel és villogó fénnyel jelzi ezt, valamint lekapcsolja a motor teljesítmény-leadását, megakadályozva ezzel a frontális ütközést.* Előfordulhat, hogy az EyeSight vezetéstámogató rendszer működése nem minden forgalmi helyzetben optimális. A biztonságos és körültekintő autózásért, valamint a közlekedés szabályainak betartásáért mindig a vezető felel. A rendszer hatékonyságát számos olyan tényező befolyásolhatja, mint a jármű karbantartása, illetve az út- és időjárási viszonyok. A bemutatott EyeSight rendszer működéséről és korlátairól a Kezelési kézikönyvben talál részletes leírást.
**  Az EyeSight csak az útfelületnél 1 méterrel magasabban lévő tárgyakat képes érzékelni, az 1 méternél alacsonyabb gyermekeket nem látja. Olyan esetek is előfordulhatnak, amikor az érzékelés különféle okokból lehetetlen.
*** Előfordulhat, hogy az Ütközésmegelőző Fékrendszer nem működik minden helyzetben. Az útakadályok és az autó sebességkülönbségétől, az akadály magasságától és egyéb körülményektől függően bizonyos közlekedési helyzetekben nem állnak fenn az EyeSight optimális működéséhez szükséges feltételek.